Svenska Golfförbundet fattade på förbundsstämman 6 april 2025 ett beslut med syfte att från och med säsongen 2026 utrota så kallade greenfee-klubbar. Över var femte golfare i Sverige påverkas av beslutet.
Cloud Golf är en greenfee-klubb och du som medlem i Cloud Golf tillhör de som påverkas av beslutet. Tack och lov påverkas du ytterst lite. Men det är ändå viktigt att du vet vad som händer. Redan 1 juli 2025 är ett avgörande datum.
Begränsningar av Golf-ID per anläggning
Helgens beslut på förbundsstämman innebär att alla Golf-ID i framtiden ska kopplas till en golfanläggning via en golfklubb. Varje anläggning får ett tak på hur många Golf-ID den kan ha. Förslaget innebär att en klubb med en 18-hålsbana maximalt kan ha 2 800 aktiva Golf-ID, medan en klubb med en 9-hålsbana kan ha upp till 1 680 aktiva Golf-ID. Du kan läsa mer om förslaget här: https://golf.se/om-golfsverige/svenska-golfforbundet/maxtak-for-golfid/
Bakgrunden till beslutet är många golfklubbars svårighet att få ekonomin att gå ihop när medlemmar väljer greenfee-medlemskap och betala när de spelar i stället för det historiskt vanliga och dyrare traditionella medlemskapet i en golfklubb.
Förbundsstämmans beslut slår direkt mot greenfee-klubbar som vänder sig till golfare som inte söker en klubbtillhörighet, utan vill betala för sin golf när de konsumerar den (i form av att betala greenfee). Värst drabbat är Happy Golfer som bara har 27 hål och Ekholmsnäs på Lidingö som bara har 9 hål. För deras medlemmar är det idag oroliga tider.
För Cloud Golfs medlemmar är dock situationen betydligt bättre.
Cloud Golf drabbas minst av maxtaket
Cloud Golf ägs av golfinvestmentbolaget Caddies Europe AB. I samma koncern ingår bland annat GolfStar som driver 21 golfbanor i Stockholm och Göteborg. Tillsammans kan GolfStar i framtiden (med dagens mängd banor) utfärda sammanlagt 53.760 medlemskap – fördelade på 46.450 i Stockholm med närliggande distrikt och 7.280 i Göteborgsområdet.
Då Cloud och GolfStar ingår i samma koncern kan medlemmar i Cloud Golf använda eventuell överkapacitet i GolfStar mot maxtaket. Slår vi ihop antalet medlemmar i GolfStar och Cloud Golf förra säsongen kommer vi nära maxtaket om totalt 53.760 medlemmar. Men vi nådde det inte förra året.
Hur det blir i år är för tidigt att säga. Vi vet inte om vi kommer ha en medlemstillströmning på grund av det här beslutet. Det vi vet är att OM vi nått maxtaket den 1 juli 2025 får vi inte ta emot fler medlemmar i år. Till 2026 måste antalet medlemmar med Golf-ID anpassas så att det ligger under gränsvärdet.
Prioriteringar i medlemskap i framtiden
Om vi slår i max-taket är planen att vi kommer ha följande prioriteringar när det gäller tilldelningen av Golf-ID:
- GolfStar Play All-medlemmar.
- Övriga GolfStar-medlemskap.
- Cloud-medlemskap – turordning baserat på hur länge du varit medlem i Cloud Golf.
Har vi en tillströmning av ny GolfStar-medlemmar och vi slår i taket blir det alltså Cloud Golf-medlemmar som varit med kortast tid som blir utan ett Golf-ID.
Vad kommer hända?
Vi vet inte vad som kommer hända – men en inte allt för avancerad gissning är att det kommer vara en tillströmning till olika typer av GolfStar-medlemskap. Och kanske framför allt efter det GolfStar-medlemskap som närmast påminner om brevlådeklubbarnas medlemskap i dag, nämligen: GolfStar Greenfee.
Ett GolfStar Greenfee-medlemskap innehåller en medlemsavgift på 495 SEK (som Cloud Golf) men det ingår också fyra greenfee-biljetter på någon av GolfStars 24 anläggningar för 3000 SEK för en total kostnad på 3495 SEK. Det här medlemskapet kommer placera dig i kategori 2 före alla Cloud Golf-medlemmar och säkerställa att du får ett Golf-ID även i framtiden.
Det är inte orimligt att tro att medlemmar i andra brevlådeklubbar och även de senaste medlemmarna i Cloud Golf kommer uppgradera till detta medlemskap.
Men som sagt, vi vet inte.
Överklagande
Det är såklart en märklig situation att driva en verksamhet och utsättas för marknadsbegränsningar under pågående bokslutsår – SGF presenterade förslaget formellt i slutet av januari – och inte veta hur det kommer påverka oss i framtiden.
Som ni säkert förstår är vi flera aktörer som reagerat kraftigt mot det här. Som tycker att det är upp till golfaren att avgöra hur de vill konsumera sin golf och att det är vår uppgift som aktörer i Golf-Sverige att möte marknaden och kundernas önskemål på deras villkor. Och inte tvinga dem till vissa klubbar.
En juridisk process pågår i form av en klagan till Konkurrensverket. Den är inte avgjord än. Vi håller er så klart uppdaterad om hur den processen utvecklar sig – och allting annat på som påverkar dig och din golf.
Det är mycket vi inte vet just nu. Men en sak ska du veta – vi vill inget hellre än att du ska få spela golf på dina villkor.